„ИМАМ ПРАВО ДА ЖИВИМ СРЕЋНО И ЗДРАВО“ – ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Од 01. до 07. октобра ове године, а поводом обележавања „Дечје недеље“, са поносом можемо рећи да су у нашој школи реализоване разноврсне и бројне, поучне и занимљиве активности. У њима су учествовали ђаци свих узраста, родитељи, ученици и наставници.

 

Првог дана…

свечано смо отворили „Дечју недељу“. Наши ђаци-прваци положили су једну од најва-жнијих заклетви свог живота – Ђачку заклетву, а на својим грудима понели су – беџ добродошлице. Уз све напоменуто за њих је припремљен пригодан програм. Погледе је мамио, и осмехе извлачио такозвани – мали хор, који је био распеван, захваљујући учитељици Татјани Лемајић.

Другог дана…

ученици 1. разреда, посадили су у дворишту школе, једно посебно дрво – Дрво генерације. Такође је, у издвојеном одељењу наше школе, у месту Јарковци, посађено Дрво генерације, а ученике је пратила Живка Контић, психолог школе. Ови догађаји су посебни, јер пуштају корење, тамо где се, овогодишња генерација Ђака-првака, може увек вратити.
Потом су, наши првачићи, имали ту част да осликају шеталиште у центру града, док су ученици 2. и 3. разреда, са децом из „Антон Скале“, упослили своје ручице израђивањем играчака, које су, такође, биле изложене у холу школе 5. дана.
А наши предстваници Ђачког парламента, посетили су градоначелника.
Овог дана су на тему: „Имам право да живим срећно и здраво“, литерарне радове, писали ученици од 4. до 8. разреда, док су ликовно умеће на исту тему исказали ученици 2. и 3. разреда, заједно са ученицима „Антон Скале“. На крају недеље, а последњег дана „Дечје недеље“, изабрани су најуспешнији литерарни и ликовни радови, који су се могли разгледати у – холу школе.

Трeћег дана…

…ученици који су у шаху вешти, почевши од 2. па све до 8. разреда, улепшали су дан нашим најстаријим суграђанима у Дому пензионера. Старо и младо, играло је шах, на обострано задовољство. Колико су само искустава, могли разменити…
Овог дана, одржана је и, сада већ традиционална – „Трка за срећније детињство“, а тамкмичили су се ученици од 1. до 4. разреда. Најбржи међу њима, изборили су се за једно од прва три места и са собом понели дипломе.

Акција звана „Књига коју бих свима препоручио“, окупила је бројне ученике наше школе. Ученици су доносили своје омиљене књиге, и препоруком на основу свог читалачког искуства, позајмљивали их „на читање“, другим ученицима. Када књига буде враћена, надамо се да ће поново доћи до размене искустава из области –  уметност речи.

Истог дана, наша школа је први пут угостила педијатра – др Весну Петровић, која је одржала предавање намењено родитељима. Тема – Здрав живот детета, а овогодишња новина у програму „Дечје недеље“, изазвала је велику пажњу међу родитељима, те је број родитеља који су присуствовали предвавању био фантастичан.

За то време, ученици 5. разреда су у пратњи наставнице српског језика, Сање Радаковић, посетили Градску библиотеку Инђије, где је за њих организована радионица на тему – Без насиља.
Како првог, тако и трећег дана, па све до последњег, петог дана „Дечје недеље“, у ОШ „Душан Јерковић“ спроводила се хуманитарна акција, која је намењена деци слабијег материјалног стања.

Четвртог дана …

у Градску библиотеку „Др Ђорђе Натошевић“ ишли су и ђаци прваци, а на поклон су добили можда своју прву чланску карту, која је намењена књизи.
Ова недеља не би била дечја, да ученици не покажу и свој спортски дух. Зато су овог дана уприличени спортски сусрети за ученике 3. и 4. разреда. Дечаци су играли фудбал, а девојчице, већ дуго знану игру – Између две ватре. У обе ове спортске вештине, победници су били четвртаци. Верујемо да садашњи трећаци неће то заборавити, наредне школске године.
Ученици 2. разреда, а са њима и наши предшколци, слушали су предавање: „Полиција у служби грађана“, од стране припадника ПУ Инђија.
Дружење са ОШ „Браћа Груловић“ из Бешке, организовала је учитељица Дана Радисављевић, која је са својим ученицима посетила ову основну школу, поводом обележавања рада сликарке Данице Јовановић.
Пети и последњеи дан овогодишње „Дечје недеље“…
био је резервисан за Маскенбал! Ученици 1. и 2. разреда, своје маске приказали су на шеталишту у центру нашег града, док их је снимала ТВ екипа: „Фрушка гора“.

За то време, ученици 5. разреда су у пратњи наставнице српског језика, Сање Радаковић, посетили Градску библиотеку Инђије, где је за њих организована радионица на тему – Без насиља.
Како првог, тако и трећег дана, па све до последњег, петог дана „Дечје недеље“, у ОШ „Душан Јерковић“ спроводила се хуманитарна акција, која је намењена деци слабијег материјалног стања.

Comments are closed.