Додељене награде најуспешнијим васпитно-образовним установама у пројекту „За чистије и зеленије школе у Војводини“

У оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“  који  спроводе, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице са партнерима, са територије наше општине за своје еколошке активности награђена је наша школа ОШ „Душан Јерковић“.  Ово је друга по реду награда за нашу школу у оквиру поменутог програма. Координатор пројекта је Александра Живковић, а у реализацији истог учествовали су ученици, предметни и разредни наставници.
Пројектом су реализоване разноврсне еколошке радионице и активности, изложбе, наградни конкурси а основу истих чини спровођење рециклажног програма у школи. Пројекат је и пример одличне сарадње родитеља и школе остварене кроз подршку и учешће у реализацији активности.
У овом четрнаестогодишњем пројекту који је покренут са циљем да се у вртићима, школама и локалним заједницама широм Војводине подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини, учествује укупно девет партнера чији су представници данас доделили награде најуспешнијим овогодишњим учесницима.
Координатор овог програма и подсекретар Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак  нагласила је да је Секретаријат захвалан свим партнерима, те предочила да су сви заједно, пре свега, упућени искључиво на просветне раднике који све време свој ентузијазам, искуство и знање, мимо образовног редовног програма, исказују и у ваннаставним активностима у циљу едукације деце усмерене на заштиту животне средине.
Осврћући се на немиле догађаје из претходних недеља, подсекретарка је истакла да је управо овај програм добар пример развијања емпатије и љубави према природи и њеној заштити и да без тога не би могао трајати све ове године.
„Деца која учествују у овом програму показују изузетну креативност. Љубав према природи зближава ученике и наставнике на онај начин који у оквиру редовне наставе не могу остварити. Учешће у овом програму им даје простор да буду упућени много више на природу, а то чине на парцелама у оквиру својих школских дворишта, на еколошким и другим секцијама. Оно што још планирамо као новину јесте да у наредном циклусу проширимо сарадњу на реализацији овог програма, тако што ћемо укључити и локалне самоуправе“, рекла је подсекретарка Табак.
У школској 2022/2023. години награђене су укупно 54 васпитно-образовне установе, са територије 26 градова, односно општина: Алибунара, Бачке Тополе, Бачке Паланке, Беочина, Вршца, Житишта, Зрењанина, Инђије, Ирига, Кањиже, Кикинде, Ковачице, Куле, Новог Сада, Оџака, Панчева, Пећинаца, Руме, Сечња, Сенте, Србобрана, Сремских Карловаца, Сремске Митровице, Старе Пазове, Суботице и Титела.
Награде су следеће: једнодневни излет у заштићеним подручјима у Војводини (НП „Фрушка гора“ и СРП „Ковиљско-петроварадински рит“, обилазак Стражилова, Сремских Карловаца, вожња туристичким бродом катамараном по Дунаву и семинар за наставнике, које реализује Покрет горана Војводине средствима покрајинских секретаријата који су партнери у програму. Покрет горана Војводине ове године ће угостити 31 васпитно-образовну установу и организовати семинар за награђене. Јавно предузеће „Војводинашуме“ награђује 16 васпитно-образовних установа, које ће имати прилику да посете заштићена подручја којима то предузеће управља.
 
Контакт особа:
Александра Живковић, aleksandrina.ucionica@gmail.com
Comments are closed.