Светска недеља свемира

Светска недеља свемира је међународна манифестација у којој се афирмишу достигнућа науке и технологије и њихов допринос побољшању и развоју људског живота. У обележавању овог датума учествују свемирске агенције, авио компаније, школе, планетаријуми, музеји, астрономска друштва и друге заинтересоване институције широм света.

Светска недеља свемира обележава се сваке године од 4. октобра до 10. октобра. Циљ обележавања Недеље свемира је подизање свести о значају науке и технологије, као и о њиховом доприносу побољшању услова за живот људи широм света.

Генералан скупштина УН је 6. децембра 1999. године изабрала ову недељу као Светску недељу свемира у част лансирања првог вештачког сателита – Спутњик 1, 4. октобра 1967. године и потписивања међународног Споразума о принципима управљања активностима државе у истраживању и коришћењу свемира, 10. октобар 1967. године.

Ученици петих разреда наше школе, својим радовима су се придружили обележаваљу ових догађаја, израдом макета  Сунчевог система и презентација. Изложба њихових радова је у холу школе. Похваљујемо све оне који су узели учешћа у овом догађају.

(наставница географије Верица Војновић)

Comments are closed.