Светска недеља свемира – васионе

Светска недеља свемира обележава се сваке године од 4. октобра до 10. октобра. Циљ обележавања Недеље свемира је подизање свести о значају науке и технологије, као и о њиховом доприносу побољшању услова за живот људи широм света.

Генералан скупштина УН је 6. децембра 1999. године изабрала ову недељу као Светску недељу свемира у част лансирања првог вештачког сателита – Спутњик 1, 4. октобра 1967. године и потписивања међународног Споразума о принципима управљања активностима државе у истраживању и коришћењу свемира, 10. октобар 1967. године.

Тема Недеље свемира је сваке године различита, а овогодишња тема је „Месец – капија до звезда“.

Међународна ноћ посматрања Месеца организована је први пут 2010. године и од тада се организује сваке године у септембру или октобру, у најбољем времену за посматрање када је видљива прва четвртина Месеца, на око 500 локација у око 40 држава. Организација овог догађаја иницирала је НАСА и мисија Лунар Рецоннаиссанце Орбитер.

Ученици 5-3 и 5-4 одељења наше школе, својим радовима су се придружили обележаваљу ових догађаја, израдом макета  Сунчевог система и паноа. Изложба њихових радова је у холу школе. Похваљујемо све оне који су узели учешћа у овом догађају.

Comments are closed.