Грађанско васпитање

страницу уређује Верица Војновић, наставник грађанског васпитања

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ - 16.НОВЕМБАР

Поштујте свога друга и другарицу иако сте различити и не слажете се баш увек. Уважите њихово мишљење и прихватите њихов предлог. Толеранција није да све мора да буде како ви хоћете! Пронађите средину између ваших различитости и играјте се, учите и растите заједно, биће вам много лепше него да се свађате! Толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права! Међу вама треба да влада толеранција без обзира на боју коже, верску припадност, језичке разлике. Толеранција се учи, једнако као математика или било који други предмет у школи. Замолите ваше родитеље, баке и деке, васпитачице и учитељице у школи, другаре и све остале да вас уче толеранцији за ваше добро сада и сутра. Немојте бити нетолерантни према другарима, јер сваки ваш лош поступак вређа вашег другара! Може се десити да и вама другар врати истом мером! Желите ли и ви да будете несрећни? Сигурно не, зато немојте да другима радите оно што не желите да се вама дешава! Али не само зато да ви не будете повређени! Треба да знате да се нико лепо не осећа кад га други вређа!
Зато драги другари, будите толерантни!

ТОЛЕРАНЦИЈА

Значи да оно што ми мислимо, верујемо или ценимо није обавезно боље од онога што мисле, верују или цене други људи. Она је средство којим се може изградити ненасилно друштво. Толеранција се односи на: друге људе, другачија веровања, идеје или начин живота.

ТОЛЕРАНТНОШЋУ

Постајемо свесни да је разноликост људско богатство. Учећи о другима постајемо толерантни према ономе што је различито. На тај начин, у друштву у коме се различитости прожимају, изграђује се поверење и заједништво.

НЕТОЛЕРАНЦИЈА

Је недостатак поштовања за туђе навике и веровања. Открива се у томе што неко није вољан да допусти другим људима да се понашају на другачији начин или имају другачије мишљења.

СТРАХ

Рађа одбојност, нетрпељивост, непријатељство.

СТЕРЕОТИПИ

Се односе на распрострањена уверења или мисли о одређеној људској заједници. Стереотипи се темеље на ставовима усвојеним у школи, кроз масовне медије или код куће, који се затим проширују и на све друге припаднике те заједнице. На пример: постоје успешни црнци кошаркаши – то значи да су сви црнци одлични кошаркаши. Или:  има паметних људи који носе наочаре, то значи да су сви људи који носе наочаре паметни…

ПРЕДРАСУДЕ

Могу бити позитивне или негативне. Њима осуђујемо људе без претходног упознавања. Тешко се мењају и и због тога је важно бити свестан да их поседујемо. На пример: све плавуше су глупе; дете које има смисла за писање нема за математику. Или: неке људске расе су мање вредне од других…

Предрасуде и стереотипи су шеме помоћу којих боље разумемо стварност; када стварност не одговара предрасуди, нашем уму је лакше изменити право стање ствари, него предрасуде.

ДИСКРИМИНАЦИЈА

је предрасуда која се показује у понашању. Нпр. жене су мање плаћене за исти посао. Или:нећу да седим са неким ко је дебео, мршав…

Бити толерантан значи бити слободан, чврсто се држати својих уверења и прихватати да се и други држе својих. То значи прихватање чињенице да су људска бића природно различита у ситуацијама, говору, понашању и вредностима и да имају право да живе у миру и онакви какви јесу. Свако има право на различитост. Наша права су једнака правима других.

UNESCO је дао дефиницију за толеранцију и она гласи: Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у нашим светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи. 

Зато, покушајмо да толеранцијом учинимо живот лепшим, покушајмо да размислимо пре него што нешто кажемо, разумемо друге, као и да уживамо у различитим мишљењима људи, нешто научимо из њих, а не да се само тврдоглаво држимо својих!

Корисни линкови