Предавање о безбедности деце на интернету

У намери да скренемо пажњу на проблем дигиталног насиља нарочито код деце, понудимо решење и помоћ позвали смо у госте Kатарину Јонев, жену која се дуги низ година активно бави политикама сајбер безбедности. Активно едукује децу, младе и родитеље о опасностима на интернету и друштвеним мрежама. Аутор је књиге ,,Безбедност деце на интернету и друштвеним мрежама – водич за родитеље’’ и ебоока ,,Утицај мобилних телефона на развој деце”. Говори 4 светска језика и редовно у најчитанијим новинама и магазинима у Србији објављује текстове на тему безбедности на интернету. Члан је многобројних организација и струковних Удружења.

Катарина Јонев

Kатарина је одржала три предавања у којима су учествовали представници сваког одељења, који су добили задатак да у оквиру ЧОСа својим другарима пренесу све што су чули од Катарине.
Општи утисак ученика, а и наставника који су предавању присутвовали да је Kатарина на веома интересантан начин деци скренула пажњу на потенцијалне проблеме на мрежи и дала им савете како да не упадну у такав проблем и шта да раде ако им се проблематична ситуација деси.

Катарина је у врло динамичном предавању акценат ставила на стварне догађаје и позвала се на њој познате случајеве што је ученицима пробудило интересовање па су активно учествовали, постављали питања, коментарисали и на крају се жалили да им је брзо прошло.

Ученици су могли да сазнају о пар „изазова“ на друштвеним мрежама који су били актуелни у претходном периоду као и њихове последице. Такође, могли су да сазнају о облицима насиља који су и даље актуелни као и о поражавајућој статистици, о томе како је свако 3 дете жртва дигиталног насиља.

Поред савета ученицима да сваки такав вид насиља пријаве, пре свега родитељима, а онда и наставницима, педагогу, психологу или на број 19833 (Национални контакт центар за безбедност деце на Интернету), Катарина је и сама понудила подршку.

Вербално или психичко, интернет или уживо сваки вид насиља је неприхватљив и мора бити санкционисан!

Заиста смо срећни што смо угостили Kатарину Јонев и надамо се наставку сарадње. Организатор и координатор овог предавања је наставница информатике Милијана Грковић.

(чланак написале ученица Мариа Томасовић и наставница Милијана Грковић, фотографисала ученица Драгана Михајловић)

Comments are closed.