Најбољи наставник бивше Југославије

Наша наставница биологије, Александра Живковић, учествовала је на четвртој Регионалној конференцији „Свијет образовања брише границе“ у организацији Асоцијације најбољих наставника из земаља са простора бивше Југославије (ANN EX YU). Комисија, која је на основу стогих критеријума по којима је вреднован допринос и рад наставнице, доделила јој jе признање „Најбољи наставник бивше Југославије“ а тимски рад ОШ “Душан Јерковић“, Инђија који је представљала на овом догађају под називом „Пут ка одрживој школи“, награђен је као један од пет најбољих програма представљених на „Сајму образовних идеја“.  

У оквиру развојног опредељења школе ка интегрисању локалних еколошких и културних садржаја у наставни процес и ваннаставне активности, представљени су пројекти Александре Живковић  – „Будућност Срема је без отпада“, „Мој град Инђија као екосистем“, као и пројекти и радови других колега, а то су „Медијаторски и дебатни клуб“, „Бескрајна прича“, „Међу вама ми“, књижевни радови наставника српског језика, часописи „Плавац радозналац“ и „Времеплов“, еколошке и стем активности, као и активности информисања родитеља и деце о безбедности на интернету.

Од 26.до 29. маја ове године Сарајево је било домаћин за око две стотине наставника, четврте по реду регионалне конференције, на којој је 27 наставника са простора бивше Југославије добило ово престижно признање. Наставни кадар из Босне и Херцеговине, Србије, Словеније, Северне Македоније и Хрватске дискутовао је о најважнијим темама везаним за васпитање и образовање, те процесима који доприносе квалитетнијим васпитно-образовним процесима у чијем су фокусу дете/ученици, родитељи и учитељи/наставници.

Наставници су на овој конференцији послали поруке да су васпитање и образовање, мир, хуманост и међусобна сарадња, из различитих, а опет толико сличних наставних система од велике важности јер промовишу универзалне животне вредности са заједницчким циљем – квалитетно образовање за све.

Председница ANN EX YU, Жељана Радојичић-Лукић и координаторка конференције у Сарајеву,  Суада Карић, најодговорније су за стварање позитивне енергије и сарадње међу наставницима региона, која се свакако наставља и након конференције кроз разноврсне облике образовне сарадње.

Образовна мрежа најбољих наставника до сада је организовала три регионалне конференције на којима су проглашени лауреати титуле Најбољи наставници. Прва је била у Скопљу, друга у Будви и трећа у Београду. Планирано је да се наредна, пета конфереција одржи у Загребу, 2023.године.

Циљ Асоцијације је  умрежавање наставника са подручја држава бивше Југославије, ширење идеја, размена најбољих наставничких пракси, мотивација, а кроз све то умрежавање и ученика и родитеља. Намера је наставнике, који су изузетни у свом раду, учинити ‘видљивима’ и омогућити им да буду мотивација колегама.

Асоцијација је отворена за нове ентузијасте и предане творце боље будућности и квалитетнијег образовања, апцлицирањем за чланство путем попуњавања упитника на сајту Асоцијације http://najboljinastavnici-ex-yu.weebly.com/. Овим упитником вреднује се рад свих у наставничкој професији кроз двадесет седам категорија, односно ставки.

Comments are closed.